KOLEKSI RESIPI KUIH MUIH

KANDUNGAN

KUIH MUIH

Agar-agar Cendol

Agar-agar Puding Susu Buah-Buahan

Apam Eno

Bingka Keladi

Bread and Butter Pudding

Bebola Jagung Berkrim

Bubur Caca

Bubur Citrawarna

Caramel

Cocktail Jelly

Honey & Nut Burek

Jemput-jemput Jagung

Kole-kole Kacang

Kuih Abok-abok

Kuih Bakar Hijau

Kuih Bingka Jagung

Kuih Epok-epok Su’un dari Makkah

Kuih Kaswi

Kuih Lompang

Kuih Nagasari

Kuih Talam Ubi

Lapis Kacang Hijau

Lepat Pisang

Mini Pizza

Ondeh-ondeh Keledek

Pie Ayam

Pizza

Popiah Basah Ala Thai

Popiah Princess

Pudding Custard Jagung

Puding Kelapa Muda

Puding Laici

Puding Nangka

Puding Roti Jagung

Puteri di Dalam Kaca Bersama Gula Melaka

Roti Jala

Suji (Delights of Indian)

Sum Sum Khatira

Tako Siam


KUIH MUIH

AGAR2 CENDOL

Bahan2nya:

1 peket agar2 20gm
2 cawan cendol
3 senduk gula pasir
4 sb gula merah
1 cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
1 cawan susu cair
3 cawan air
sehelai daun pandan

Cara Membuatnya:

· Agar2 dimasak dengan 3 cawan air hingga hancur.

· Masukkan gula putih biar hancur masukkan pula gula merah yang dibancuh dulu dengan sedikit air panas pastu tapis masuk dalam agar2.

· Masukkan daun pandan, gunakan api yang kecil bila agar2 dah mendidih, masukkan pula santan dan susu cair, didih sekejap tutupkan api.

· Masukkan cendol, kacau rata dan tuang dalam acuan, kalau masuk cendol semasa agar2 tengah mendidih nanti warna cendol jadi tak cantik.

Agar-agar pudding susu buah-buahan

Bahan-bahan

1 packet serbuk agar-agar
1 tin buah-buahan cocktail
1 biji telur
1 cawan gula pasir
1/2 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
4 cawan air

Cara-cara

· Masak agar-agar bersama air dan gula sehingga mendidih.

· Masukkan bancuhan tepung kastard, telur dan susu.

· Akhir sekali masukkan buah-buahan, setelah mendidih terus angkat dan cetak.

Apam Eno

Bahan-bahan

2 cawan nasi
1 camt ragi (tapai nasi peram selama 2 malam)
1 pkt tepung beras
3/4 cawan gula
3 cawan air
2 pkt eno (dalam peket-warna biru)
sedikit pewarna

Cara-cara

· Blend tapai nasi, gula dan secawan air.

· Masukkan tepung ke dalam mangkuk.

· Gaul rata adunan tapai ke dalam tepung.

· Masukkan 2 cawan air. Gaul rata dan blend. Perap selama 4 jam.

· Didihkan air. Setelah air mendidih acuan dikukus selama 5 minit.

· Sementara menanti acuan panas. Tuangkan eno ke dalam adunan tepung dan kacau sebati.

· Adunan dibahagi mengikut suka untuk mewarnakannya.

· Kukus selama 10 minit untuk acuan kecil.


Bingka Keladi

Bahan-bahan

3 ketul keladi direbus dan dilecek
2 senduk tepung gandum
1 mangkuk pati santan
1 mangkuk kelapa parut
1 mangkuk gula pasir (ikut rasa)
secubit garam

Cara-cara

· Kelapa parut, keladi dan tepung gandum digaul rata-rata.

· Kemudian masukkan gula dan garam barulah tuangkan santannya.

· Kacau lagi rata-rata (adunan ini hendaklah pekat).

· Tuangkan kedalam acuan dan bakar hingga masak.

Bread and Butter Pudding

Bahan-Bahan

750g Susu segar

750g Susu segar

200g Gula

9 biji Telur

4 keping Roti atau Croissant

Cara Cara

· Campurkan kesemua bahan-bahan itu dan biarkan ia mendidih

· Sapukan minyak atau mentega di permukaan acuan

· Susunkan kepingan roti di dalam acuan dan tuangkan adunan untuk mendidih

· Bakar selama 45 minit, 250 darjah centigrade

Bebola Jagung Berkrim

Bahan-Bahan

1 tin jagung krim (asingkan jagung dan krimnya)

2 cawan tepung pulut

1 cawan gula

air secukupnya

2 helai daun pandan

pewarna (jika suka)

Cara Cara

· Uli tepung pulut dengan air secukupnya menjadi doh yang boleh dibentuk bulat.

· Ambil sedikit doh, letakkan sedikit jagung di tengah dan dikepal bulat. (seperti membuat ondeh-ondeh. Kalau doh melekit, gunakan sedikit tepung lagi. Doh juga boleh diwarna mengikut warna kegemaran untuk membuat hidangan lebih menarik)

· Setelah itu, masukkan bebola yang sudah siap ke dalam air yang mendidih. Apabila ia timbul ke atas, barulah diangkat.

· Di dalam periuk berasingan, didihkan 3 cawan air lalu masukkan secawan gula dan daun pandan. Masukkan krim jagung dan gaul dengan rata.

· Siramkan air gula ke atas bebola jagung. Hidangkan.

BUBUR CACA

Utk isinya :

Tepung gandum
Air + sedikit kapur (utk mengentalkan adunan)

Cara-caranya

Masukkan tepung, campurkan air dan air yg mengandungi kapur. Gaulkan sehingga sebati. Adunan jangan keras. Macam buat cucur aje. Dan jgn lembek sangat nanti melekat2 . Sediakan bekas yg b’lubang macam utk buat cendul/sudukan aje sikit2 ke dalam adunan kuah di atas dapur.

Utk kuah :

3 cawan santan
gula melaka/gula kabung/nisan kerek
gula pasir (ikut kemanisannya)
secubit garam
daun pandan

Cara buat kuah :

· Masukkan santan, gula melaka, gula dan secubit garam dan daun pandan. Masakan hingga mendidih.

· Sentiasa dikacau agar tidak naik kepala. Sambil tu (jgn tutupkan api tapi biarkan api perlahan), masukkan adunan tepung yg dibancuh tadi dlm acuan cendul, titiskan ke dalam kuah yg tengah mendidih di atas dapur.

· Ikut suka sama ada nak titiskan besar2 atau kecil2. Sentiasa dikacau agar adunan tepung tidak melekat2. Masakkan sehingga isinya kelihatan masak dan kental. Tutup api dan sedia utk dihidangkan semasa b’buka puasa nanti.

Bubur Citrawarna

Bahan-bahan

1 mangkuk santan pekat
1/2 pekat tepong cha-cha
1/2 biji pisang tanduk dipotong kiub
1 biji keledek dipotong kiub
1 biji keladi dipotong kiub
gula pasir/melaka secukup rasa
daun pandan
sedikit garam


Cara-cara

· Rebus tepong cha-cha, keledek dan keladi hingga empuk.

· Jerang santan, masukkan gula dan sedikit garam dan daun pandan.

· Bila mendidih masukkan tepong chan-cha, keledek dan keladi.

· Akhir sekali pisang tanduk, masak sehingga mendidih.


Caramel

Bahan-bahan
8 biji telur
1 tin susu cair
1 tin air
1 1/2 tin gula melaka dimasak pekat
essence vanilla
1 tin mixed fruit

Cara membuatnya

· Pukul telur dan masukkan dalam mangkuk.

· Tuang susu and kacau.

· Tuang gula perlahan2 supaya tak bercampur dengan telur.

· Kukus ½ masak dan masukkan mixed fruit.

· Kukus semula hingga masak.

Cocktail Jelly

Bahan – bahan

1 gelas agar-agar (basahkan utk disukat dlm gelas)
5 gelas air (saiz gelas yang sama)
I tin cocktail (asingkan isi dan air)
1 gelas air cocktail
3 sudu mangga juice (sebagai penyedap rasa dan penambah warna)
1 senduk gula (ikut citarasa masing-masing)

Cara-caranya

· Masukkan agar-agar + air + gula ke dalam periuk kemudian masakkan sampai semua sebati dan agar-agar benar-benar hancur kemudian masukkan air cocktail + mangga juice kacau hingga mendidih susun buah cocktail dalam acuan kemudian tuangkan agar-agar tadi kedalam acuan yang sudah sedia dengan buah cocktail biarkan sejuk kemudian masukkan ke dalam peti ais

Honey & Nut Burek

Bahan-Bahan

Bahan Burek

(A) Inti

(B) 200g adunan roti

30g kacang pistachio (ditumbuk kasar)

(A) Bahan Inti

50g keju mozzarella

5 sudu besar madu

1 biji kuning telur

½ sudu kecil marjerin

(B) Bahan Roti

750 g tepung gandum

¼ – ½ sudu kecil sodium bikarbonat

½ sudu kecil vegetable shortening

½ sudu besar garam

½ sudu kecil ibu roti

1.2 l Air suam (65 – 70 darjah selsius)

Cara Cara membuat inti

· Gaul sehingga rata keju, kuning telur, marjerin dan madu.

Cara membuat Adunan Roti

· Adunkan semua bahan menjadi doh. Pastikan doh tidak lekit dengan menambahkan tepung jika perlu. Doh harus lembut.

· Perapkan selama 45 minit – 1 jam.

Cara membuat Burek

· Canai adunan roti agak tipis.

· Letakkan inti di atasnya dan kelim bahagian.

· Taburkan kacang pistachio.

· Bakar selama 8 minit pada suhu 300 darjah di dalam ketuhar.

Jemput-jemput jagung

Bahan-Bahan

500 gram Udang segar

2 batang Jagung muda

50 gram Daun kucai

5 batang Lada merah

3 biji Bawang besar

2 biji Telur

300 gram Tepung gandum

Garam secukup rasa

Minyak untuk menggoreng

Cara Cara

· Udang dibuang kulit, dibersihkan dan dilomor dengan sedikit garam.

· Jagung diambil bijinya saja.

· Lada merah dibelah empat, buang bijinya kemudian dihiris tipis.

· Daun kucai dihiris.

· Bawang merah besar dipotong dadu.

· Campurkan kesemua bahan-bahan tadi.

· Kocok telur, gaul dengan kesemua bahan, akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit beserta air yang telah dicampurkan dengan garam secukup rasa, sehingga menjadi kental dan tidak begitu lembik.

· Simpan di dalam peti sejuk selama ½ jam sebelum digoreng.

Kole-kole Kacang

Bahan-bahan

500 gm tepung kacang hijau
30 gm gula melaka (dimasak dengan 1 cawan air ditapis dan disejukkan)
450 gm gula pasir
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan tahi minyak
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan 1800 ml untuk dijadikan santan cair
3 sudu makan color brown (perwarna sarsapella liquid)
garam secukup rasa
1 biji telur

Cara-cara

· Campur semua bahan kecuali tahi minyak.

· Jadikan satu adunan ini didalam kuali kacau rata hingga sebati dan pekat.

· Masak diapi yang sederhana, senantiasa dikacau supaya tidak bergentel,terus kacau hingga adunan menjadi kilat dan berminyak. Adunan ini dikacau selama 30 hingga 40 minyak hingga adunan tanak.

· Bila sudah kelihatan berminyak masukkan didalam loyang ratakan dan taburkan tahi minyak.

· Sejukkan dan boleh dipotong mengikut cita rasa.

Kuih Abok-abok

Bahan-bahan

1 biji kelapa parut putih
1/2 kg sagu biji
2 kepi gula melaka (dihiris halus)
sedikit garam
3 helai daun pandan (potong 3sm kecil)
20 keping daun pisang selebar 12-15sm
20 batang lidi (6sm)

Cara-cara

· Tuangkan sagu biji kedalam tapisan dan bilas dengan air (jangan terlalu lama, nanti ia akan kembang).

· Gaulkan sedikit garam kedalam kelapa parut.

· Setelah sebati, masukkan sagu dan gaul hingga rata.

· Ambil sekeping daun pisang dan bentukkan ia seperti calung.

· Masukkan 3 sudu makan adunan tadi. Taburkan gula melaka dan masukkan lagi 1 sudu makan adunan. Masukkan sehelai daun pandan, lipat dan semat dengan lidi.

· Setelah semuanya habis dibungkus, kukus selama 20 min.

Kuih Bakar Hijau

Bahan-bahan

1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula
1 mangkuk telur
1 ½ cawan santan
7 helai daun pandan
sedikit bijan
sedikit minyak sapi

Cara-cara

· Pukul telur dengan gula sehingga kembang.

· Mesin santan bersama daun pandan kemudian tapis.

· Masukkan tepung ke dalam adunan telur dan santan.

· Masukkan sedikit garam. Kacau hingga rata.

· Panaskan acuan yang disapu minyak dalam ketuhar.

· Tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan bijan.

· Bakar hingga masak.


Kueh Binka Jagung

Bahan-Bahan

Untuk 20 hidangan

150 g tepung gandum penuh mil

150 g tepung gandum

120 g gula pasir

2 biji telur besar

I tin jagung berkrim

350 ml susu rendah lemak

1 sdt baking powder

1 sdt vanila esen

Cara Cara

· Pukul telur dengan gula. Masukkan sedikit demi sedikit jagung, tepung gandum penuh

· mil, tepung gandum dan susu rendah lemak.

· Masukkan ke dalam acuan.

· Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 180 C.

· Potong selepas disejukkan.

Kuih Epok-Epok Su`un Dari Makkah

Bahan-Bahan

Untuk kulitnya:

150 g tepung gandum

50 g tepung gandum penuh

100 ml air suam panas

1/2 sdt garam

40 ml marjerin lembut (dicairkan)

Untuk intinya:

10 g isi ayam dibuang kulitnya (dihiris)

1 bungkus su`un (direndam)

1/2 sdt lada putih serbuk

1/2 sdt garam

1 biji bawang besar (dipotong dadu)

5 biji bawang kecil (dikisar)

3 biji bawang putih (dikisar)

5 g lobak merah parut kasar

2 pokok daun bawang besar cina

(dipotong sepanjang 1 inci)

1 1/2 sdm minyak kacang soya

(untuk menumis)

200 ml minyak kacang soya

(untuk menggoreng epok-epok)

Cara Cara

· Tumis bawang kecil, bawang putih, lada putih, garam dan isi ayam.

· Masukkan daun bawang cina, lobak merah, parut dan kacau hingga sebati.

· Masukkan su`un dan tutup api.

· Akhir sekali, masukkan bawang besar.

Untuk kulitnya:

· Masukkan marjerin ke dalam tepung gandum dan gandum penuh.

· Campurkan air dan kacau hingga sebati.

Kuih Kaswi

Bahan-bahan

150g gula Melaka
75g gula merah
75g gula pasir
200ml air (untuk memasak gula)
1 helai daun pandan
300g tepung beras
2 1/2 sudu makan penuh tepung sagu
1/4 sudu kecil kapur (dicampur dengan sedikit air)
1/4 ssudu kecil garam
250ml air
230g kelapa parut dibuang kulit
1 susu kecil garam (digaul dengan kelapa)

Cara-cara

· Masak gula Melaka, gula merah, gula pasir, air dan daun pandan di dalam sebuah periuk sehingga cair.Kemudian angkat, tapis dan biarkan ia sejuk dahulu.

· Gaul tepung beras, tepung sagu, kapur, garam dan air di dalam sebuah mangkuk lain. Tapis dan isikanke dalam acuan kecil atau loyang kuih dan kukus selama 20 minit sahaja di dalam kukusan yang telahdipanaskan selama 3 minit.

Kuih Lompang

Bahan-bahan

225g gula pasir
250ml air (untuk memasak gula)
1 helai daun pandan
300g tepung beras
2 1/2 sudu makan rata tepung sagu
250ml air
1/4 camcaT. garam
bahan pewarna (3 – 4 warna)
120g kelapa parut dibuang kulit
1 sudu kecil garam (digaul dengan kelapa)


Cara-cara

· Masak gula bersama air dan daun pandan di dalam sebuah periuk sehingga cair.

· Kacau tepung beras bersama tepung sagu, garam dan air di dalam sebuah mangkuk besar, sehingga sebati.Bahagikan adunan cair itu kepada 3 – 4 mangkuk dan titik bahan pewarna pada setiap adunan di mangkuk-mangkukdan kacau hingga rata.

· Panaskan beberapa acuan cawan teh Cina dahulu dan tuang adunan tepung ke dalamnya. Kukus selama 20 minit.


Kuih Nagasari

Bahan-bahan

Setengah bungkus tepung beras
2 cawan air
1 biji kelapa parut (ambil 3.5 cawan santan)
2 helai daun pandan, disimpul
setengah camca teh garam
daun pisang (dilayu dahulu)
8 biji pisang raja dibelah dua memanjang

Cara-cara

· Ayak tepung beras kedalam mangkuk, tuangkan air dan gaulkan adunan hingga sebati.

· Masukkan santan, daun pandan dan garam kedalam periuk dan didihkan perlahan-lahan.

· Campurkan adunan tepung beras tadi kedalam santan dan kacau dengan sudip selama kira-kira5 minit hingga adunan menjadi halus. Angkat dari api.

· Bubuh sebanyak secamca sedang penuh adunan tersebut ditengah daun pisang.

· Ratakan adunan, letakkan sekeping pisang diatas adunan dan bubuh secamca penuh lagi adunan diatasnya.lipat daun pisang dan kukus selama 20 minit.

Kuih Talam Ubi

Bahan-bahan

Untuk Lapisan Bawah:
200 gm gula melaka
200 ml air
800 gm ubi kayu

Untuk Lapisan Atas:
400 ml santan
secubit garam
80 gm tepung gandum
1 sudu makan tepung beras

Cara-cara

· Masak gula melaka dengan air, sejukkan dan tapis.

· Campurkan ubi yang telah diparut dengan air gula melaka. Kukus selama 20 min.
Untuk membuat lapisan atas, satukan santan, garam, tepung gandum dan tepung beras. Setelah sebati, tapis.

· Setelah ubi masak, tuangkan adunan santan tadi diatas ubi itu dan kukus lagi selama 20 min.

Lapis Kacang Hijau

Bahan-bahan

3 cawan gula pasir

6 cawan santan, dari 2 biji kelapa

1 1/2 cawan tepung sagu

3 cawan tepung kacang hijau

Pewarna kuning dan hijau

Cara membuatnya

· Tepung sagu dan tepung kacang hijau dimasukkan ke dalam mangkuk pengadun.

· Masukkan gula dan santan. Kacau semuanya hingga sebati dan hingga gula larut.

· Kemudian tapis bancuhan.

· Bahagi kepada dua, satu diwarnakan kuning dan satu lagi diwarnakan kuning.

· Sediakan loyang yang telah dilenser minyak. Ambil satu senduk adunan kuning dan ratakan ke dalamnya. Kukus selama lima minit.

· Ambil satu senduk adunan hijau dan lapiskan ke atas adunan kuning tadi dan kukus lagi selama lima minit.

· Ulang proses melapis hingga semua adunan habis digunakan. Lapisan terakhir hendaklah dikukus selama sepuluh minit.

Nota:

* Tutup periuk kukus hendaklah dibalut dengan kain supaya wap air tidak jatuh ke atas kuih. Sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.”

Lepat Pisang

Bahan-bahan

10 biji pisang emas

300 g tepung gandum

1/2 cawan pati santan

250 g gula melaka

3 cawan air

Daun pisang

1/2 biji kelapa parut

Cara membuatnya

· Kisar pisang jangan terlalu halus. Masukkan tepung dan pati santan.

· Masak gula bersama air hingga mendidih, tapis dan sejukkan.

· Tuangkan air gula ke dalam adunan pisang tadi dan kacau hingga sebati.

· Sediakan daun pisang 6 cm x 6 cm setiap satu.

· Letakkan sesudu sedang adunan pisang dan masukkan kelapa parut di dalamnya, tutup dengan sedikit adunan pisang lagi.

· Bungkus dengan cermat dan kukus selama 20 minit.

MINI PIZZA

Bahan-bahan

30 gm yis kering (dry yeast)

1 sudu kecil gula halus

250 ml air suam

450 gm tepung roti

4 sudu kecil minyak bijan

sedikit garam

Untuk Topping:

200 gm mozzarella cheese diparut halus

10 hot dogs ayam dihiris

1 biji bawang besar Cina dihiris

1 biji capsicum merah

sedikit daun parsley

sos tomato

Cara-cara

· Hancurkan yis dan gula dan ketepikan selama 10 minit.

· Selepas itu campurkan ia pada tepung roti yang telah digaul dengan sedikit garam. Uli selama 10 minit dan ketepikan selama 1 jam sehingga adunan tadi menjadi dua kali ganda.

· Selepas 1 jam, uli lagi selama 5 minit dan ketepikan 30 minit lagi.

· Untuk toppingnya, ratakan sos tomato dan taburkan bahan-bahan tadi.

· Bakar selama 20 minit pada suhu 180c.

Ondeh-Ondeh Keledek

Bahan-bahan

600g keledek (direbus dengan daun pandan, dikupas dan dilecek)
4 helai daun pandan (ditembuk dan diperah airnya)
4 susu makan penuh tepung gandum
1 ketul gula melaka (dikikis)
230g kelapa parut dibuang kulit
1 sudu teh garam (digaul dengan kelapa)


Cara-cara

· Titiskan air perahan dari daun pandan itu pada keledek lecek dan adunkan.

· Campur tepung, sedikit garam da adun lagi hingga sebati. Ambil sedikitadunan itu, leperkan dan letakkan sedikit gula Melaka di tengahnya.Bentukkan bulat-bulat.

· Jerang air sehingga mendidih. Masukkan kuih tadi satu persatu.Setelah timbul, angkat dan toskan, kemuduan selaput kiuh itu dengankalapa parut.

PIE AYAM

Bahan-bahan

1 kotak puff pastry SILVERBIRD, didalamnya ada 2 keping

200 gm isi ayam – dipotong dadu

1 cawan sayur campur

2 sudu besar mentega

2 sudu besar tepong gandum

1/2 cawan atau lebih sikit susu segar

1 biji bawang besar – dipotong dadu

2 sudu besar minyak masak

sedikit lada sulah, garam dan gula secukupnya

Cara-cara

· Perapkan isi ayam dengan lada sulah, garam dan gula.

· Tumis bawang besar hingga layu, masukkan ayam dan kacau hingga masak. Masukkan sayur campur. Kacau dan angkat

· Dalam bekas lain, cairkan mentega. Taburkan tepong gandum. Kacau hingga menjadi pes. Api jangan terlalu besar, nanti hangus. Masukkan susu segar, kacau hingga menjadi pekat.

· Kemudian masukkan campuran ayam tadi, gaulkan dan tambah garam dan gula secukup rasa. Angkat dan sejukkan.

· Ambil satu keping pastri dan canai selebar 8 inci atau muat untuk satu pie dish. Letakkan pastri tadi dalam pie dish, kemaskan dan potong tepinya. Masukkan inti dan ratakan.

· Canaikan sekeping lagi selebar tadi dan letakkan diatas pie tadi, trim tepinya dan tekan garpu supaya tidak terbuka.

· Sapukan kuning telor di atasnya. Bakar hingga kekuningan.

Pizza

Untuk dough :

500 g tepung gandum

1 sudu besar yis (mauripan)

1 sudu besar tepung susu

1 sudu besar gula

1 sudu teh garam

1 subu besar oregano

2 sudu besar minyak zaitun

1 cawan air ( boleh tambah kalau tak cukup)

Bahan-bahan di atas dicampurkan dan diuli. Kemudian biarkan dough tu naik sendiri.

Layer sos:

3 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar gula

1 sudu teh garam

1 cawan air (kurang pun takpe)

1 sudu tepung jagung (bancuh dengan air)

Bahan-bahan diatas dicampurkan dan diletak atas api. Tak perlu bubuh minyak. Kacau sampai agak likat.

Layer sos ini untuk disapukan di atas dough sebelum diletak topping yang lain supaya pizza berasa juicy dan tak rasa kering.

Topping & sos:

Minyak

1-2 sudu besar serbuk cili (ikut kepedasan)

1 sudu teh garam

1 sudu besar gula

2 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos cili

Oregano

Cara-cara

· Untuk bahan-bahan topping terpulang pada anda. Boleh letak daging ayam cincang, sausage, nenas, cili capsi*****, mozarella cheese, etc. Mula-mula tumis dulu kesemua bahan-bahan daging tu, kemudian baru masukkan bahan-bahan di atas.

· Pesanan cikgu memasak tu : selepas sapu layer sos pada dough , taburkan sedikit cheese supaya ia dapat memegang topping2 tadi so masa kita gigit dia tak jatuh-jatuh. selepas bubuh topping, taburkan lagi cheese mozarella tu.

POPIAH BASAH ALA THAI

Bahannya

½ kg kulit popiah

Bahan A

2 Biji Sengkuang dihiris
2 biji lobak merah dihiris
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
2 biji bawang putih
sedikit minyak bijan, garam, lada putih dan perasa

Tumis bawang ptih hingga wangi. Campurkan kicap, sos tiram, lada putih dan minyak bijan. Masukkan sengkuang & lobak. Masak hingga empok dan kering.

Bahan B

1 biji timun diptg 2 inci memanjang
daun salad
udang, isi ketam, telor (rebus dan cincang – berasingan)

SAMBAL PETIS
250g gula merah
½ botol sos tomato
½ botol sos cili
cili boh (giling) ikut suka, nak pedas letak lebih
5 sudu makan petis

Gula merah dan cili boh dimasak bersama 2 cawan air Masukkan sos tomato, sos cili dan petis hingga mendidih.

Cara Menggulung Popiah

· Sapukan popiah dengan sambal petis. Aturkan sehelai daun salad di atasnya.

· Bubuh pula sengkuang isi ketam, telur, udang timun dan sapukan dengan sambal cili padi Gulung rapi dan hidangkan

Popiah Princess

Bahan-Bahan

500 Gram Dada Ayam-Direbus Dan Disiat

250 Gram Udang- Rebus Dan Potong Tiga

1 Bungkus Isi Ketam

1 Camca Serbuk Kayu Manis

1 Camca Serbuk Paprika

1 Camca Chinese Spice

1 Botol kecil Mayonis

Sedikit Daun Rosemary

Kulit Popiah

Cara Cara

· Mayonis dan semua bahan digaul rata kemudian isi ke dalam kulit Popiah.

· Gulung dan goreng.

Pudding Castard Jagung

Bahan-bahan

1/2 tin tepung castard (Bird’s Nest)
1 susu makan tepung jagung
1 tin susu cair Carnation
1 tin cream style jagung
1 biji kelapa parut dikupas kulit (ambil santan sukatan tin jagung sebanyak 2 tin)
gula secukup rasa

Cara-cara

· Campurkan kesemua bahan sehingga sebati.

· Masak diatas api ynag sederhana dan hendaklah sentiasa kacau supaya ia tidak bergentel.

· Setelah adunannya meletup-letup sedikit, bolehlah diangkat dan tuangkan diloyang.


Pudding Kelapa Muda

Bahan-Bahan

6 biji merah telur

250 gm gula pasir

250 gm tepung mazena

2 gelas isi kelapa muda

10 gelas santan sederhana

1/2 camca garam

1/4 camca essen vanilla

buah ceri untuk hiasan

Cara Cara

· Adun kesemua bahan sehingga rata dan tidak berbiji-biji, kemudian panaskan diatas api sehingga setengah Kental.

· Masukkan isi kelapa dan kacau hingga rata, tuang ke dalam loyang, dan bakar seketika.

· Setelah itu, hias diatasnya dengan buah ceri.

Puding Laici

Bahan-bahan

2 tin laici
1 tin susu cair
5 ketul gula batu
1 bungkus agar-agar
3 biji kuning telur
2 susu tepung kastard
sedikit esen vanilla
gula secukup rasa

Cara-cara

· Didihkan agar-agar sehingga cair.

· Kuning telur dipukul hingga kembang bersama tepung kastard.

· Kemudian campurkan susu cair dan esen vanilla.

· Akhir sekali masukkan kesemua bahan termasuk laici kedalam agar-agar. Kacau perlahan-lahan hingga sebati.

· Kemudian masukkan ke dalam bekas. Setelah sejuk masukkan dalam peti ais.

PUDING NANGKA

Bahan-Bahan

1 paket serbuk agar-agar

2 cawan gula pasir

1/2 tin susu cair

20 oz air sejuk di campur dengan susu cair , jadikan 30 oz

sedikit buah nangka

sedikit daun pandan

Cara Cara

· Masak agar-agar, gula, dan nangka sehingga mendidih, matikan api.

· Tapis, tuang ke dalam gelas. Biar sejuk, kemudian belah dua dan bentukkan seperti buah nangka, dengan pengerik khas.

Puding Roti Jagung

Bahan-Bahan

4 keping roti

2 sudu kecil mentega

2 sudu kecil tepung jagung

1 tin jagung berkrim

nanas dalam tin

5 sudu besar gula

2 cawan susu cair

1 biji telur

1 helai daun pandan

Cara Cara

· Campurkan gula dan tepung jagung di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan susu cair. Gaul rata.

· Pecahkan telur dan ratakan lagi. Masukkan daun pandan.

· Sapukan mentega dengan rata ke atas acuan untuk membakar.

· Letakkan roti di atas acuan dan siramkan campuran susu cair ke atasnya.

· Kemudian sapukan jagung berkrim di atasnya. Lapiskan lagi roti.

· Ulang melapiskan roti dengan campuran susu cair dan jagung berkrim sehingga habis.

· Aturkan nanas di atasnya.

· Bakar di dalam ketuhar gelombang mikro selama 4-6 minit pada suhu sederhana.

Puteri Di Dalam Kaca Bersama Gula Melaka

Bahan-Bahan

1000ml Air

240ml Santan

200g Gula

10g Agar-agar

50g Gula

50g Tepung beras

4 biji Telur

1 sudu besar Esen Vanilla

Secubit garam

Pewarna : Merah, Kuning dan Pandan

Untuk Sos Vanilla:

300 ml Santan

Tepung beras

Sedikit garam

2 helai daun pandan

Sos Gula Melaka:

300 ml Santan

100 g Gula melaka

2 helai daun pandan

Tepung Beras

Cara Cara

Cara-cara untuk pudding:

· Tuangkan santan pekat dengan gula dan kacaukan

· Masukkan telur kemudian kacau hingga sebati

· Masukkan esen vanilla dan masakkan ia di atas api selama 10-15 minit ataupun hingga ia pekat

· Sesudah menjadi pekat, masukkan ke dalam 3 acuan, warnakan ia dan lalu di kukus

· Setelah dikukus, keluarkan pudding dan potong dadu.

Cara-cara untuk agar-agar:

· Tuangkan air, gula dan agar-agar yang sudah di rendam dengan air hingga ia menjadi sebati

· Tuangkan agar-agar ke dalam acuan yang mengandungi pudding

· Ketepikan dan biarkan ia sejuk

Cara-cara untuk sos gula melaka:

· Tuangkan santan yang di campur dengan tepung beras, daun pandan, garam dan gula melaka dan kacau di atas api selama 10 minit.

ROTI JALA

Bahan-bahannya:

tepung gandum secukupnya
1 mangkuk santan kelapa
2 biji telur
garam
daun pandan – diambil airnya sebagai pewarna
pewarna kuning jika ingin warna kuning….

Cara-cara

· Pukul telur dan campurkan semua bahan dan kacau sebati sehingga pekat. Tambah tepung jika adunan agak cair dan anda boleh mula menjala diatas kuali dengan acuan roti jala.

Suji (delights of Indian)

Bahan-Bahan

2 tin Susu Cair

½ pkt Suji powder

1 tin Minyak Ghee

1 mangkuk Gula Pasir

5 biji Telur

Garam

Kayu Manis

Sedikit Kismis/sultanas

Gajus, pistachios atau almonds

Pewarna kuning dan sedikit esen ros

Cara Cara

· Panaskan minyak Ghee. Goreng tepung suji hingga kekuningan.

· Masukkan susu cair yang telah dipukul dengan telur dan gula.

· Masak hingga pekat.

Sum-Sum Khatira

Bahan-Bahan

50 g tepung beras

50 g tepung gandum penuh (wholemeal)

40 g tepung jagung

150 ml susu rendah lemak

1/2 sdt garam

Cara Cara

· Masukkan kesemua bahan-bahan itu tadi ke dalam periuk.

· Kacau rata hingga sebati.

· Masakan adunan ini dengan yang sederhana.

· Masak adunan ini sehingga mendidih dan melekat.

· Jangan terlalu lama menanak adunan ini.

· Setelah tanak, masukkan adunan ini ke dalam loyang ataupun acuan.

· Biarkan ianya sejuk, barulah dihidang.

Untuk membuat sirapnya:

80 g gula pasir

750 ml air

2 helai daun pandan (simpul)

1 batang kayu manis

cengkih

10 g hirisan kurma } hiasan

10 g kismis } hiasan

10 g serbuk badam (dipanggang)

1 sdt susu rendah lemak

sedikit air barli

1 sdt krim soda

Cara memasaknya:

· Masukkan kesemua bahan-bahan ini kecuali kurma, kismis dan serbuk badam ke dalam periuk.

· Kacau rata barulah dimasak dengan api yang sederhana.

· Masak hingga mendidih.

· Semasa menghidang barulah ditabur bahan-bahan hiasan.

TAKO SIAM

Bahan-bahanya untuk lapisan bawah:-

1 bungkus tepung hon kwee (tepung yang dalam paket macam sagun, ada berbagai warna, so pilih warna hijau)
4 tin air (gunakan tin jagung)
1 cawan gula
1 tin kecil jagung whole kernel – bukan jagung berkrim

Bahan untuk lapisan atas:-

4 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
4 sudu besar tepung jagung
1 camt gula

Hiasan:-

½ kg sengkuang cina – dipotong dadu

Cara membuatnya:-

· Letakkan sengkuang cina ke dalam acuan yang telah diperbuat dari daun Pandan bentuk empat segi.

· Untuk lapisan bawah: campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat. Kemudian masukkan ke dalam acuan yang dibuat dengan daun pandan.

· Kemudian buat lapisan bawah pulak…masukkan santan, tepung jagung dan garam ke dalam periuk dan kacau hingga pekat.

· Kemudian tuangkan ke atas lapisan pertama tadi. Apabila telah siap sejukkan dan simpan dalam peti ais…hmm sungguh sedap…

Advertisements

~ oleh ANUAR AHMAD di Februari 25, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: