Bahaya dan Akibat Buruk Zina

Zina merupakan kejahatan yang  sangat besar yang memberi kesan amat buruk kepada penzina itu sendiri,  khususnya  dan kepada seluruh umat amnya. Di zaman sekarang  di mana banyaknya  saluran dan media yang berusaha menyeret kearah perbuatan keji ini, maka amat perlu untuk  setiap orang mengetahui bahaya dan akibat buruk yang timbul dari  dosa zina, Kita semua  hendaklah   lebih berhati-hati dan berwaspada agar tidak terjerumus , hatta ,walaupun hanya mendekatinya. Di antara akibat buruk dan bahaya tersebut adalah:

§         Dalam zina terkumpul bermacam-macam dosa dan keburukan yakni berkurangnya  agama si penzina, hilangnya sikap wara’ (menjaga diri dari dosa), buruk keperibadian dan hilangnya  rasa cemburu.

§           Zina membunuh rasa malu, padahal dalam Islam malu merupakan suatu hal yang amat diambil berat  dan perhiasan yang sangat indah khasnya bagi wanita.

§          Menjadikan wajah pelakunya muram dan gelap.

§          Membuat hati menjadi gelap dan mematikan sinarnya.

§      Menjadikan pelakunya selalu dalam kemiskinan  atau merasa demikian sehingga tidak pernah merasa cukup dengan apa yang diterimanya.

§        Akan menghilangkan kehormatan pelakunya dan  jatuh  martabatnya baik di hadapan Allah mahupun sesama manusia.

§          Allah akan mencampakkan  sifat liar di hati penzina , sehingga pandangan matanya liar dan tidak terkawal.

§            Pezina akan dipandang oleh manusia dengan pandangan mual  dan tidak percaya .

§         Zina mengeluarkan bau busuk yang mampu dihidu  oleh orang-orang yang memiliki ‘qalbun salim’ (hati yang bersih) melalui mulut atau badannya.

§       Kesempitan hati dan dada selalu meliputi para pezina. Apa yang ia dapati dalam kehidupan ini adalah sebalik dari apa yang diingininya. Ini adalah kerana, orang yang mencari kenikmatan hidup dengan cara bermaksiat kepada Allah maka Allah akan memberikan yang sebaliknya dari apa yang dia inginkan, dan Allah tidak menjadikan maksiat sebagai jalan untuk mendapatkan kebaikan dan kebahagiaan.

§          Penzina telah mengharamkan dirinya untuk mendapat  bidadari yang jelita di syurga kelak.

§       Perzinaan menyeret kepada terputusnya hubungan silaturrahim, derhaka kepada orang tua, pekerjaan haram, berbuat zalim, serta menyia-nyiakan keluarga dan keturunan. Bahkan boleh  membawa kepada pertumpahan darah dan sihir serta dosa-dosa besar yang  lain. Zina biasanya berkait dengan dosa dan  maksiat yang lain sebelum atau bila berlakunya  dan selepas itu biasanya akan melahirkan kemaksiatan yang lain pula.

§          Zina menghilangkan harga diri pelakunya dan merosakkan  masa depannya di samping meninggalkan aib yang berpanjangan bukan sahaja kepada  pelakunya malah kepada  seluruh keluarganya.

§         Aib yang dicontengkan kepada pelaku zina lebih membekas dan mendalam daripada  asakan akidah kafir, misalnya, kerana orang kafir yang memeluk Islam selesailah persoalannya , namun dosa zina akan benar-benar membekas dalam jiwa kerana  walaupun akhirnya pelaku zina itu bertaubat dan membersihkan diri dia akan  masih merasa berbeza dengan orang yang tidak pernah melakukannya.

§         Jika wanita yang berzina  hamil dan  untuk menutupi aibnya ia mengugurkan kandungannya itu maka dia telah berzina dan juga telah  membunuh jiwa yang tidak berdosa . Jika dia ialah seorang wanita yang telah  bersuami dan melakukan kecurangan  sehingga hamil dan membiarkan anak itu  lahir maka dia telah memasukkan orang asing dalam keluarganya dan keluarga suaminya sehingga anak itu mendapat hak warisan  mereka tanpa disedari  siapa dia sebenarnya. Amat  mengerikan, naudzubillah min dzalik.

§        Perzinaan akan melahirkan generasi individu-individu yang tidak ada asal keturunan (nasab),  Di mata masyarakat mereka tidak memiliki  status sosial yang jelas.

§          Pezina laki-laki berarti telah menodai kesucian dan kehormatan wanita.

§       Zina dapat menyemai  permusuhan dan menyalakan api dendam antara keluarga wanita dengan lelaki yang telah berzina dengannya .

§                         Perzinaan sangat mempengaruhi jiwa kaum keluarganya di mana mereka akan merasa jatuh  martabat di mata  masyarakat, sehingga kadang-kadang menyebabkan  mereka tidak berani untuk mengangkat muka di hadapan orang lain.

§       Perzinaan  menyebabkan menularnya penyakit-penyakit ganas seperti aids, siphilis, dan gonorhea atau kencing bernanah.

§         Perzinaan menjadikan sebab hancurnya suatu masyarakat yakni mereka semua akan dimusnahkan oleh Allah akibat dosa zina yang tersebar dan yang dilakukan secara  terang-terangan.

Demikianlah  besarnya bahaya  dosa zina, sehingga   Ibnul Qayyim,  ketika  mengulas  tentang hukuman bagi penzina, berkata:”Allah telah mengkhususkan hadd (hukuman) bagi pelaku zina dengan tiga kekhususan iaitu:

Pertama, hukuman mati secara hina (rejam) bagi pezina kemudian diringankan (bagi yang belum nikah) dengan dua jenis hukuman, hukuman fisikal yakni dirotan seratus kali dan hukuman mental dengan diasingkan selama satu tahun.

Kedua, Allah secara khusus menyebutkan larangan merasa kasihan  terhadap penzina . Umumnya sifat  kasihan  adalah diharuskankan bahkan Allah itu Maha Pengasih namun rasa kasihan ini tidak boleh sehingga  menghalang dari menjalankan syariat Allah. Hal ini ditekankan kerana orang biasanya lebih kasihan kepada penzina daripada pencuri, perompak, pemabuk dan sebagainya. Di samping itu penzinaan  boleh   dilakukan oleh siapa sahaja termasuk orang kelas atasan yang mempunyai kedudukan tinggi yang menyebabkan orang yang menjalankan  hukuman  merasa enggan dan kasihan untuk menjalankan hukuman.

Ketiga, Allah memerintahkan agar pelaksanaan hukuman zina disaksikan oleh orang-orang mukmin dengan maksud menjadi pengajaran dan memberikan kesan  positif bagi kebaikant umat.

BEBERAPA PERKARA PENTING YANG PERLU DIPERHATIKAN

Orang yang berzina dengan banyak pasangan lebih besar dosanya daripada yang berzina hanya dengan satu orang  , demikian juga orang yang melakukanya berkali-kali dosanya lebih besar daripada yang mealkukannya hanya sekali.

§        Penzina yang berani melakukan maksiat ini dengan  terang-terangan lebih buruk daripada mereka yang melakukannya  secara  sembunyi-sembunyi.

§       Berzina dengan wanita yang bersuami lebih besar dosanya daripada dengan wanita yang tidak bersuami kerana adanya unsur perbuatan zalim (terhadap suami wanita), boleh menyalakan api permusuhan dan merosak keutuhan rumah tangganya.

§         Berzina dengan jiran  lebih besar dosanya daripada orang yang jauh rumahnya.

§       Berzina dengan wanita yang sedang ditinggalkan suami kerana  perang (jihad) lebih besar dosanya daripada dengan wanita lain.

§          Berzina dengan wanita yang ada pertalian darah atau mahram lebih jahat dan hina  daripada dengan yang tidak ada hubungan mahram.

§         Ditinjau dari segi waktu maka berzina di bulan Ramadhan, baik siangnya ataupun malamnya, lebih besar dosanya daripada waktu-waktu lain.

§      Kemudian dari segi tempat dilakukannya, maka berzina di tempat-tempat suci dan mulia lebih besar dosanya deripada tempat yang lain.

§         Pezina muhson (yang sudah bersuami atau beristeri) lebih hina daripada gadis atau jejaka, orang tua lebih buruk daripada pemuda, orang alim lebih buruk daripada yang jahil dan orang yang berkemampuan (terutama dari segi ekonomi) lebih buruk deripada orang fakir atau lemah.
BERTAUBAT

Bertaubat ini bukan khusus  hanya kepada penzina, bahkan  kepada sesiapa  sahaja yang menunjukkan jalan untuk terjadinya zina, membantu dan memberi peluang kepada pelakunya dan siapa saja yang ikut terlibat di dalamnya. Hendaknya mereka semua segera kembali dan bertaubat dengan sungguh-sungguh, menyesali apa yang pernah dilakukannya dan berusaha sekuat tenaga untuk tidak kembali melakukannya. Dan yang paling penting adalah memutuskan hubungun dengan siapa sahaja dan apa sahaja yang boleh menarik  ke arah perbuatan keji tersebut. Dengan demikian diharapkan Allah akan menerima taubat itu dan mengampuni segala dosa yang pernah dilakukan, dan  ingatlah, tidak ada istilah  ‘putus asa’  dalam  mencari rahmat Allah.

Allah berfirman, mafhumnya:
“Dan orang-orang yang tidak menyembah ilah yang lain beserta Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina, barangsiapa yang melakukan demikian itu, niscaya dia mendapat (pembalasan) dosa (nya), (yakni) akan dilipat gandakan azab untuknya pada hari kiamat dan dia akan kekal dalam azab itu, dalam keadaan terhina, kecuali orang-orang yang bertaubat, beriman dan mengerjakan amal saleh; maka mereka itu kejahatan mereka diganti Allah dengan kebajikan. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. “ (QS. 25:68-70)

Disaring  dari risalah Daarul Wathan judul Min mafasid az-zina, karya Muhammad bin Ibrahim al Hamd.

Advertisements

~ oleh ANUAR AHMAD di November 5, 2010.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: